Joomla!

Królik po francusku

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 
Składniki:
  • Przodek z podrobami i łopatkami
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 15 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • 2 łyżeczki siekanej zielonej pietruszki
  • 2 kieliszki czerwonego wina


Wykonanie:

Przodek sprawionego królika i łopatki dokładnie obrane
z powięzi płuczemy i dzielimy na niewielkie kawałki.
Podroby: płuca, serce i obraną z błony wątróbkę starannie
płuczemy i kroimy na małe kawałki. W szerokim rondlu
rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso oraz podroby.
Czekamy aż się to nam zarumieni. Kroimy boczek
w plastry(żeby były trochę grubsze). Cebulę w średniej
wielkości kostkę. Boczek i cebulę dodajemy do smażonego
mięso i podrobów. Całość dusimy ok. godziny (pamiętajmy
o przykryciu garnka). Kilka razy podlewamy potrawę wodą.
Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy sól, zmiażdżony
lub świeżo zmielony pieprz, liść laurowy oraz mieloną paprykę.
Dokładnie mieszamy. Dodajemy wino i oprószamy potrawę
mąką – cały czas mieszając. Czekamy aż wszystko się zagotuje
i dusimy ok. 7 minut. Sos podprawiamy mąką – powinien mieć
średnią gęstość, solimy do smaku.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903