Papierowe serwetki używane są codziennie, jednak na przyjęcie, przy nakryciach proponujemy ułożyć z materiału.
Najlepiej będą się do tego nadawały z delikatnego, lekko wykrochmalonego płótna, lnu lub adamaszku.
By miały lśniący połysk, zanurzamy je w wodzie z solą a następnie suszymy i dopiero po wyschnięciu prasujemy.
Serwetki możemy układać w specjalnych obrączkach albo po prostu możemy je płasko złożyć, np. w trójkąt.
Najefektowniej będą wyglądały, po nadaniu im ciekawego kształtu.
Do układania wybieramy serwetki o wymiarach 60 x 60 cm (ewentualnie 50 x 50).
Aby stworzyć kompozycje, które poniżej proponujemy, potrzebujemy jedynie kilku chwil.
TULIPAN
1. Serwetkę składamy na pół w trójkąt.
Boczne rogi trójkąta zginamy w stronę wierzchołka.
Dół serwetki zaginamy do góry.
2. Wierzchołek powstałego mankietu wywijamy do przodu a boczne rogi zaginamy do tyłu.
3. Odwracamy serwetkę a po tym zagięte boczne rogi wkładamy jeden w drugi.
4. Luźne, górne wierzchołki (z prawej i lewej strony) odginamy do dołu i wsuwamy za mankiet.
KIESZONKA
1. Serwetkę składamy w kwadrat (dwa razy na pół). Kładziemy przed sobą tak aby miejsca zagięcia były na dole.
2. Zewnętrzną warstwę serwetki zagnij do dołu.
3. Boczne brzegi zaginamy do tyłu i zakładamy jeden za drugi - tak, aby powstała kieszonka.
FALE
1. Serwetkę składamy na pół (tak by linia złożenia była na dole).
Formujemy w rulony (zwijanie zaczynamy od brzegów) i przewiązujemy ozdobną tasiemką lub np. szczypiorkiem.
KOMIN
1. Serwetkę składamy na pół w prostokąt. Część prawą i lewą (1/5 część) zaginamy do środka.
2. Na dole serwetki w miejscu złożenia zaginamy podwójny mankiet.
3. Serwetkę odwracamy. Zawijamy obydwa brzegi tak, żeby jeden brzeg wchodził w drugi.
< Poprzednia |
---|