Joomla!

Paszteciki francuskie z grzybami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

ciasto maślane:

  • 30 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg mąki

ciasto podstawowe:

  • 20 dkg mąki
  • 1/2 jaja
  • woda
  • 1/2 łyżki octu (6°/o)
  • 1/2 jaja do posmarowania ciasta

nadzienie:

  • 50 dkg borowików lub pieczarek
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • wywar (warzywny)
  • 1/8 l śmietany
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • zielona pietruszka

Wykonanie:

Przyrządzić ciasto francuskie (p. Ciasta, Ciastka francuskie z kremem).

Wałkować ciasto na grubość l cm, wykroić szklanką lub foremką krążki,

połowę krążków posmarować jajem. Z reszty wykroić środki niniejszą foremkę

lub kieliszkiem od wina, kłaść posmarowane jajem obrączki na spody,

piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut. Przyrządzić nadzienie:

grzyby opłukać, oczyścić, przyciąć ogonki, poszatkować, dodać obraną

i pokrajaną w krążki cebulę, tłuszcz, 2—3 łyżki wody, osolić, dusić

do miękkości. Mąkę rozmieszać z 3 łyżkami zimnego wywaru, wlać do grzybów,

zagotować, połączyć ze śmietaną, żółtkiem, zagęścić na ogniu podgrzewając

bez zagotowania. Wymieszać z siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.

Gorące paszteciki napełnić grzybami. Podawać ułożone na półmisku,

przybrane zieloną pietruszką jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903