Joomla!

Ozór wołowy w galarecie

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 1,5 kg ozora wołowego
  • 40 g masła
  • pół szklanki oliwy lub oleju
  • 3 marchwie
  • 2 cebule
  • 100 g słoniny
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 50 g rodzynków
  • 1-2 łyżki żelatyny (zależnie od ilości sosu)
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ozór wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i wyciąć gruczoły ślinowe (u nasady).

Włożyć do wrzątku i gotować ok. 15 min. Wyjąć z wody, obrać ze skóry, usunąć tłuszcz.

W dużym garnku stopić masło razem z oliwą i obsmażyć ozór z obu stron. Następnie włożyć

oczyszczoną i utartą marchew, pokrojona w cienkie plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę słoninę.

Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a następnie wlać piwo. Posypać utartą gałką

muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić na bardzo słabym ogniu, aż ozór

będzie zupełnie miękki (co najmniej półtorej godziny); co pewien czas obracać go na drugą stronę.

Przed końcem duszenia dodać umyte w ciepłej wodzie i wymoczone rodzynki oraz żelatynę

w proporcji: l łyżeczka na szklankę sosu. Gdy zagotuje się, natychmiast odstawić z ognia.

Wyjąć ozór, wyłożyć na półmisek, pokroić na plastry i posypać rodzyn-Sos przetrzeć

przez sito, zalać nim ozór i wstawić do lodówki, aby zastygł.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903