Joomla!

Cielęcina z suszonymi śliwkami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 1/2 kg cielęciny lub wołowiny w całości lub pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki masła lub 2 łyżki smalcu
  • 1/4 kg suszonych śliwek
  • 2 małe cebule pokrojone w ćwiartki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 - 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 goździk

Wykonanie:

Śliwki przebrać, wypłukać, zalać przegotowaną wrzącą wodą 

i odstawić na godzinę. Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanym

maśle przez 5 min kilkakrotnie mieszając, aż będą lekko zrumienione.

Włożyć śliwki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i goździkiem.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu.

Mięso pokrojone w kostkę dusić przez godzinę, mięso w całości około

1 1/2 godz., kilkakrotnie wstrząsnąć garnkiem nie odkrywając go.

Podawać z sałatką z pomidorów i świeżych ogórków lub papryką

konserwową i ryżem ugotowanym na sypko lub z białym pieczywem.

 

LAST_UPDATED2  

Komentarze   

 
+1 # Katarzyna Milewska 2012-12-03 11:34
uwielbiam mięsa z dodatkiem suszonych owoców - ja oprócz śliwek dodaję jeszcze morele i żurawinę
jeżeli kupujecie bakalie czy suszone owoce to teraz trwa loteria bakallandu - bakalmat - może szczęście się do nas uśmiechnie
bardzo smaczny przepis
pozdrawiam
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903