Joomla!

Nadziewana kaczka pieczona z jabłkami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 12
SłabyŚwietny 

Składniki:

na nadzienie:

  • 2 czerstwe bułeczki okrojone ze skórki i namoczone w mleku (można także w wodzie)
  • 2 jajka
  • łyżka masła lub margaryny
  • łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
  • wątróbka z kaczki lub kurczaka (jeśli nie dysponujemy wątróbką kurzą
    ani kaczą, to do nadzienia możemy użyć zmielonych drobnych serduszek
    lub 100 g posiekanych pieczarek)
  • sól
  • pieprz
  • ew. 2-3 łyżki tartej bułki
  • 4 winne jabłka
  • łyżka rodzynków
  • łyżka cukru
  • 4 łyżeczki konfitur lub dżemu (mogą to również być konfitury z borówek!)

Wykonanie:

Kaczkę po opłukaniu nacieramy solą i majerankiem i pozostawiamy

na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy najpierw nadzienie.

Masło rozcieramy w makutrze, dodajemy odciśniętą bułkę,

a następnie- ucierając - posiekaną drobniutko wątróbkę,

natkę pietruszki, żółtka, sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku.

Gdy masa jest już gładka, łączymy ją z ubitą na sztywno

(w ostatniej chwili) pianą z białek. Jeśli masa jest rzadka,

dodajemy tartą bułkę wedle potrzeby. Nadzienie wkładamy

do środka kaczki i spinamy szpadkąlub zszywamy. Kaczkę umieszczamy

w brytfance, dodajemy tłuszcz oraz ćwierć szklanki wody. Wytworzonym

sosem polewamy kaczkę w piekarniku (tj. co jakiś czas), uzupełniając

sukcesywnie wyparowującą wodę. Po wstawieniu kaczki do piekarnika

zajmujemy się przygotowaniem jabłek. W tym celu myjemy je

i wydrążamy gniazdka nasienne tak, aby na dole otwór był zatkany.

Do środka każdego jabłka sypiemy trochę cukru i rodzynki,

dodajemy łyżeczkę dżemu. Jabłka możemy teraz włożyć do brytfanki,

w której spoczywa kaczka lub też ustawić na osobnej blasze.

Do piecyka wkładamy je na ok. 20 minut przed terminem wyjęcia

kaczki, tj. najwcześniej po 40 (do 60) minut jej pobytu w piecyku.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903