Joomla!

Paszteciki drożdżowe smażone z nadzieniem z mięsa, szynki lub parówek

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 9
SłabyŚwietny 

Składniki:

nadzienie:

  • 30 dkg mięsa gotowanego lub duszonego
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól
  • pieprz

ciasto:

  • 25— 30 dkg mąki
  • 1 1/2 dkg drożdży
  • 1/2 dkg cukru
  • 1/8 l mleka
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 4 dkg tłuszczu
  • olej do smażenia 

Wykonanie:

Przyrządzić ciasto drożdżowe. Przyrządzić nadzienie z mięsa.

Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy swą objętość),

wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, oprószyć z wierzchu mąką

i wałkować na grubość 1 cm. Wykrawać foremką okrągłe placuszki

o średnicy 6—7 cm, Nakładać na środek nadzienie i zlepiać jak pierogi

lub krajać na prostokąty długości 10 cm, szerokości 6 cm i po nałożeniu

nadzieniem zawijać ciasno w ruloniki, zaginając boki do środka. Paszteciki

ułożyć na stolnicy posypanej, mąką, przykryć czystą ściereczką. Gdy wyrosną,

wkładać na silnie rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor. Gdy się zrumienią

z jednej strony, obrócić widelcem i dosmażyć z drugiej strony. Usmażone paszteciki

wyjmować, nabijając ostrożnie na widelec i osaczać na bibule. Gorące podawać.

W ten sposób przyrządzone ciasto można nadziewać nie tylko mięsem

ale nakładać parówkami, przekrajanymi na pół i obranymi ze skórki

lub farszem z szynki zmielonej, albo kawałkami kiełbasy obranej z osłonki.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903