Joomla!

Holiszki (gołąbki po żydowsku)

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

 

Składniki:

 

Wykonanie:

Oczyszczoną kapustę wkładamy do gotującej się wody, gotować przez 5 minut a następnie zostawić w wodzie aż wystygnie. W tym czasie mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pokrojoną drobno cebulą oraz z połową przygotowanej porcji rodzynek. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Jeśli kapusta już nam wystarczająco ostygła wyjmujemy ją i czekamy aż wyleci z niej woda. Długim, ostrym nożem wycinamy głąba a następnie ścinamy grube nerwy z wierzchnich liści. Teraz delikatnie zdejmujemy liść po liściu (nie zapominając o ścinaniu grubych nerwów). Na każdy liść nakładamy farsz (tylko nie za dużo żeby udało nam się dobrze liść zawinąć i uważając na to aby nie pękł od nadmiaru farszu) zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Otwieramy puszkę z pomidorami i mieszamy je z rozrobionym koncentratem lub sokiem pomidorowym. Do farszu dodajemy lekko pokrojone pozostałe rodzynki, miód, sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Polewamy ułożone gołąbki a następnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni i pieczemy ok 90 do 100 minut.

 

 

 

 

 

 

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903