Joomla!

Oponki

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego (powinien być  bardzo mocno zmielony)
  • 1/2 kg mąki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 kostki margaryny
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki a wyjątkiem oleju łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy,

aby dobrze się połączyły. Po wyrobieniu ciasta po kawałku wałkujemy

placki i za pomocą (najczęśćiej kieliszka i szklanki) wycinamy okręgi i kółka.

Czyli okrąg a ze środka kółko.

Wrzucamy na bardzo gorący olej (najwygodniej we frytkownicy)

lub na głębokim tłuszcz.

Czas smażenia to ok. 20-25 minut - ale najlepiej jak się mocniej przyrumienią

wyjąc jeden i po prostu spróbować.

Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903