Joomla!

Racuszki z mąki gryczanej z serem

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

nadzienie

  • 30 dag twarogu
  • 1 żółtko
  • sól
  • tłuszcz do smażenia 

ciasto

  • 30 dag mąki gryczanej
  • 10-15 dag mąki pszennej
  • sól

Wykonanie:

Mąkę gryczaną zalewamy wrzącą wodą, osalamy,

mieszamy, dosypujemy mąkę pszenną i zagniatamy

ciasto (wody dodajemy tyle, aby ciasto po wyrobieniu

było gęste). Ser przecieramy lub kupujemy mocno mielony.

Ser ucieramy z żółtkiem i solimy. Z ciasta kształtujemy 

wałek o średnicy 5 cm, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm.

Formujemy kule, dodając do środka nadzienie. Spłaszczamy.

Okrągłe placuszki zamykamy tepą stroną noża. Smażymy z obu stron na tłuszczu. 

Najlepiej podobno smakują ze śmietaną.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903