Joomla!

Dania wegetariańskie i warzywa

Warzywa - pieczone, smażone, gotowane.

Najważniejsze jest to że są bardzo zdrowe.

Wszyscy z puchowego portalu podpisują się pod tym rękami i nogami :)

Książkowe objaśnienie warzyw :)

Rośliny roczne, dwuletnie lub byliny (rzadko pod-krzewy lub drzewa), w całości lub w części służące jako pokarm dla człowieka, spożywane w postaci surowej, gotowanej albo w przetworach. Niektóre warzywa są jednocześnie roślinami przyprawowymi. Warzywa są pożywieniem dodatkowym, ważnym źródłem witamin, soli mineralnych i mikroelementów.
Ze względu na użytkowaną część rośliny stosuje się podział na warzywa:
-  korzeniowe (np. marchew siewna, pietruszka zwyczajna, rzodkiew czarna, rzepa biała, wężymord czarny korzeń, czyli skorzonera, pasternak zwyczajny),
- bulwowe (brukiew, czyli karpiel, burak ćwikłowy, rzodkiewka, selery zwyczajne, kalarepa),
- cebulowe (cebula jadalna, por, fenkuł azorski),
- łodygowe (szparag lekarski, młode pędy bambusów,
szczytowe pąki palm jako tzw. kapusta palmowa),
- liściaste (rabarbar - ogonki liściowe, rzeżucha ogrodowa,
cykoria endywia, sałata siewna, szpinak warzywny,
szczaw zwyczajny, burak liściowy, jarmuż, kapusta chińska,
pekińska i głowiasta, brukselka),
-  kwiatostanowe (kalafior, brokuł, karczoch zwyczajny),
- nasienne (kasztan jadalny),
-  owocowe (pomidor, bakłażan, papryka roczna, ogórek, dynia zwyczajna,
tykwa, kolczoch jadalny).
Do warzyw można także zaliczyć wielkie glony morskie, spożywane
na Dalekim Wschodzie i na wyspach Pacyfiku. Do warzyw zalicza się
także grzyby (pieczarka, grzyby leśne).
 

 

Prosimy o przesyłanie Waszych przepisów na potrawy z warzyw:

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Prosimy o zamieszczenie informacji w e-mailu:

"Wyrażam zgodę na publikację mojej wypowiedzi na portalu www.jakpuch.pl"

title Filter     Wyświetl: 
# Tytuł artykułu Autor
1 "Kawior" z bakłażanów Kucharczyk
2 Bezmięsne gołąbki AnnaBell
3 Biała fasola w sosie pomidorowym Kuchareczka
4 BROKUŁY Z KREMEM CZOSNKOWYM Kuchareczka
5 Buraczki z papryką w słoiku na zimę Kucharek
6 Cukinia zapiekana z ziołami Kucharczyk
7 Czerwona kapusta w słoiku AnnBell
8 Czerwona kapusta z ananasem Kuchcik
9 Czosnek marynowany Karnola
10 Domowe gołąbki bezmięsne Kuchareczka
11 Dynia po śląsku marynowana Strzel
12 Dynia w zalewie żurawinowej Paźprzetwory
13 Dynia z papryką i śmietaną Anita_s
14 Dynia zapiekana w sosie beszamelowym Kucharczyk
15 Dynia zapiekana w sosie pomidorowym Kuchareczka
16 Dynia zapiekana z ryżem Kucharczyk
17 Fasolka szparagowa w słoiku na zimę Kucharek
18 Fasolka szparagowa ze śmietaną Anita_s
19 Faszerowane bakłażany Kucharczyk
20 Gorąca zakąska z suszonych grzybów Administrator
21 Groszek lub fasolka szparagowa na zupę jarzynową (przetwory) Kucharczyk
22 Grzyby po chłopsku Kucharek
23 Gulasz wegetariański na ostro Kucharczyk
24 Jarski gulasz z pieczarkami Administrator
25 Kalafior w occie Kucharczyk
26 Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym Kuchcik
27 Kapusta nadziewana Kucharczyk
28 Kapusta z winem Kucharczyk
29 Kartofle po nelsońsku Administrator
30 Kiszona cukinia MissCukinya
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


902 903