Joomla!

Bezmięsne gołąbki

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

 

 

Wykonanie:

Oczyszczoną główkę kapusty - z wyciętym "głąbem" wkładamy do gotującej się wody, aż zmiękną liście. Po wyjęciu gdy nam lekko ostygnie, oddzielamy delikatnie liście. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Myjemy warzywa i kroimy je a najlepiej ścieramy na tarce z grubymi otworami. Mieszamy ze sobą i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i kaszę gryczaną - uwaga - nie gotujemy jej wcześniej. Całość dobrze mieszamy i zaczynamy układać na pojedynczych liściach kapusty. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub garnku. Tutaj w zależności od tego jaki mamy patent na gotowanie gołąbków. Jedni je zapiekają a inni gotują. Po ułożeniu w wybranym naczyniu/garnku, zalewamy rozcieńczonym i dobrze wymieszanym koncentratem pomidorowym. Ilość musi być taka żeby zakrywała nasze gołąbki. Przed polaniem spróbujmy sos żeby nie był zbyt mocny. Jeśli trzeba to spokojnie możemy go doprawić solą lub pieprzem. Nakrywamy liśćmi jeśli jakieś nam zostały i pieczemy lub gotujemy (gotowanie na bardzo małym ogniu) przez ok 1 do 1,5 h.

 

 

Komentarze   

 
0 # Kuba 2012-12-03 08:48
Pyszne... Dodatkowo, przy odpowiednim podejściu do tematu otrzymujemy danie niskokaloryczne , przez co świetne dla osób mających problemy z poskramianiem głodu, zwłaszcza tego wieczornego :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903