Joomla!

Dżem jabłkowy

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 3
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 1,5 kg twardych jabłek
  • 750 g cukru
  • kawałek cynamonu
  • ocet winny


Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.

Owoce włożyć do zimnej wody lekko zakwaszonej octem. Skórki i gniazda nasienne zalać

wodą, dodać cynamon. Gotować 20 minut. Wywar przecedzić, wsypać cukier.

Gotować, aż uzyska gęstość syropu. Jabłka osaczyć, wrzucić do syropu.

Gotować na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików

i dokładnie zamknąć. Uwaga: dżem jest odpowiednio gęsty, jeżeli wyłożony

na talerzyk (wystarczy łyżeczka), bardzo powoli się rozlewa.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903