Joomla!

Puszyste placuszki z jabłkami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

Wykonanie:

Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Z białek ubijamy na sztywno pianę. 

Żeby się lepiej ubiła przed rozpoczęciem dodajemy szczyptę soli, a w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z mlekiem i mąką. Masa powinna być gęsta. Do tego dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Najważniejsze jest to żeby mieszając jak najmniej wypuścić powietrza z ubitego białka. Dodajemy obrane i pokrojone drobno jabłka. Wykładamy małymi porcjami na rozgrzaną patelnię. Ja smażę je na teflonowej bez tłuszczu ale oczywiście możemy smażyć na oleju. Jednak ciasto to mocno wchłania gorący tłuszcz. Smażymy je bardzo krótko - do momentu ścięcia się i uwaga bardzo szybko można je przypalić więc bądźmy czujni :) Możemy je podawać ze śmietaną lub posypane odrobiną cukru pudru ale saute :) Dla dzieci czasami jedną stronę placuszków maczam w karmelu.

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903