Joomla!

Ryż z warzywami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

  • 4 torebki ryżu arborio
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw (np. mieszanka wiosenna)
  • 1 strąk papryki
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • świeży korzeń imbiru lub starty suszony - 1 łyżka świeżego tartego lub 1i 1/5 łyżeczki suszonego
  • tymianek
  • majeranek
  • dwie łyżki natki pietruszki
  • jako dodatek dla zainteresowanych 3-4 szklanki rosołu
  • tłuszcz do smażenia

 

UWAGA: możemy również wykorzystać np. warzywa z rosołu, które ścieramy na tarce lub kroimy na plasterki - jak kto lubi

Wykonanie:

Wstawiamy wodę na ryż. Świeże warzywa obieramy i kroimy. Podsmażamy cebulę, gdy już się zeszkli dodajemy pokrojoną paprykę i lekko podsmażamy.

Czas gotowania ryżu skracamy o 2/3 niż podane jest to na opakowaniu. Po podgotowaniu wsypujemy ryż do garnka, dodajemy mrożone warzywa oraz te podsmażone, dolewamy 3-4 szklanki wody lub rosołu. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż ryż i warzywa będą gotowe - ok. 15 minut. Jeśli będzie potrzeba to oczywiście dodajemy więcej wody ale uwaga żeby nam się wszystko nie rozgotowało.

Doprawiamy do smaku przyprawami i gotowe.

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903