Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów bez skórki (najwygodniej jeśli będą już krojone) lub słoiczek koncentratu pomidorowego
- ziarenka smaku lub inna szybka przyprawa do potraw do smaku
- olej
- 2 średnie cebule
- 4 łyżeczki majeranku
- pieprz do smaku
- paczka lub pół - w zależności od wielkości głodu makaronu typu spaghetti
- sól
- trochę startego sera żółtego do posypania - ale nie koniecznie
Wykonanie:
Na patelnię wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy i wrzucamy mięso mielone. Obieramy, kroimy cebulę, dorzucamy do mięsa. Całość smażymy ok 15 minut, dolewamy 2 szklanki wody, czekamy aż się zagotuje, dodajemy pomidory lub koncentrat, mieszamy, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wstawiamy wodę na makaron - solimy i dodajemy trochę oleju, gdy się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Uważajmy tylko żeby się nie rozgotował.
Odlewamy makaron, polewamy sosem z mięsem i ew. posypujemy serem żółtym. Całość przygotowania to max 30 minut.
< Poprzednia | Następna > |
---|