Joomla!

Zupa z dyni z mięsnymi klopsikami

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

Wykonanie:

Przygotowanie zupy:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy warzywa - kształt nie jest zbyt ważny bo i tak ją zmiksujemy :) 
powinny być tej samej wielkości żeby równocześnie się ugotowały. Jeśli dodajemy warzywa z rosołu
to najpierw należy ugotować te które są surowe. Jak już będą miękkie to albo je miksujemy albo przecieramy przez sitko (tutaj muszą być mocno rozgotowane).

Doprawiamy do smaku solą lub przyprawą do zup, pieprze, i gałką muszkatołową (uwaga z gałką muszkatołową - dodajemy jej naprawdę bardzo mało bo jest bardzo intensywna w smaku).

Zupa po przetarciu powinna być w miarę gęsta, kremowa. 

Przygotowanie pulpetów:

Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, wyciśnięty lub posiekany czosnek (jak kto lubi)
bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy, żeby było zwarte.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i mięso formujemy w kuleczki - wielkość wedle uznania. Najrozsądniej takie żeby "na raz" można je zjeść z łyżki" ale oczywiście większe też będą dobre. Wrzucamy na patelnię i smażymy.

Jak już mięso przestanie być surowe wrzucamy do garnka z zupą i podgotowujemy przez ok. 15 minut.

Jeśli przygotujemy sobie zupę np. rano to w czasie obiadu mocniej przejdzie smakiem mięsa.

 

 

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903