Joomla!

Kapuśniak na kiełbasie z kminkiem

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

Składniki:

 

Wykonanie:

Obieramy warzywa, i kroimy ziemniaki w kostkę, marchewkę ścieramy lub w plasterki, cebulę siekamy w kosteczkę, pora w cienkie krążki. Wlewamy do garnka gorącą wodę, wstawiamy i wkładamy kiełbasę. Gdy woda się się zagotuje wrzucamy ziemniaki. Po ok. 5 minutach wrzucamy startą marchewkę. Na minimalnej ilości oleju szklimy cebulę i dodajemy do zupy. Kapustę kiszoną przekładamy do sitka i płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy na małe kawałki i odciskamy. Wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, dodajemy pokrojonego pora. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość możemy gotować jeszcze przez ok. 5-10 minut, a w tym czasie doprawiamy przyprawami do smaku. Chciałabym tylko uczulić na ilość kminku - jest on bardzo intensywny i naprawdę niewielka ilość jest mocno wyczuwalna.


LAST_UPDATED2  

Komentarze   

 
0 # Jurek 2012-12-11 08:46
Jak kapuśniak, to z kiszonej kapusty... Smaczny zwłaszcza w wykonaniu wielbicieli starej Polskiej kuchni. Z podstawowych składników prócz kapusty kiszonej, polecam dobą kiełbasę, np jakościowo świetną myśliwską z Sokołowa...
Osobiście uwielbiam te danie w wykonaniu mojej teściowej, choć czasami za tłusto i problemy związane z trawieniem mogą wystąpić... Odrobina kminku jednak poprawia sprawę...
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903