Joomla!

Zupa zwana kapuśniakiem

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Składniki:

 

  • 1,5 -2 kg kapusty kiszonej
  • 2 laski cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • majeranek
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera lub jeśli jest wybitnie mały to połówka
  • trochę oleju
  • pieprz
  • sól
  • śmietana
  • ew. po prostu zamiast soli ziarenka smaku lub vegeta

  • opcjonalnie zasmażka: 2 łyżki mąki plus olej - podsmażamy razem
    i dodajemy przed końcem gotowania

 

Wykonanie:

Warzywa myjemy i obieramy, marchewkę, selera i pietruszkę 
ścieramy na tarce. Cebulę kroimy albo w piórka albo w kostkę,
w zależności jak lubimy i potrafimy :) Ziemniaki kroimy w kostkę,
i jako pierwsze wrzucamy do gotującego się wody. Następnie
gdy ziemniaki lekko zmiękną wrzucamy kiełbasę i pozostałe warzywa,
oprócz kiszonej kapusty. Kapustę odciskamy lekko, kroimy
i lekko podsmażamy. I po tym wrzucamy do garnka, dodajemy trochę
majeranku oraz doprawiamy do smaku przyprawami. Przyprawiajmy po dodaniu
wszystkich składników i pamiętajmy że pieprz potrzebuje chwili
na rozpuszczenie się :) Śmietanę dodajemy na talerz dla tych który będą chcieli.

Dodatkowe uwagi: Kiełbasę możemy gotować w całości ale wygodniej będzie ją pociąć na kawałki ok. 5-7 cm.

LAST_UPDATED2  

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



902 903