Joomla!

Tabela kalorii

 Tabela wartości kalorycznej, zawartości wody, białka i tłuszczu w produktach żywności dla 100 g.

  Produkt

Kalorie (Kcal)
Woda (g)
Białko (g)
Tłuszcze (g)
 Mleko krowie 3,5%
6188,4 3,0
3,5
 Masło748
15,5
0,6
82,5
 Ser edamski tłusty (40% tł. w s.m.)
30743,3
28,1
19,5
 Serek topiony tłusty (edamski)
238
58,0
18,4
17,5
 Ser twarogowy tłusty
16868,6
17,9
9,2
 Ser twarogowy chudy
104
74,5
21,2
1,2
 Śmietana 18%
191
74,0
3,1
18,0
 Jajko całe świeże 158
74,0
12,8
11,5
 Cielęcina (cała tusza średniotłusta)
15171,0
19,7
8,0
 Wieprzowina (cała tusza średniotłusta)453
42,0
11,9
45,0
 Wołowina (cała tusza średniotłusta)265
60,0 17,5
21,7
 Wątroba cielęca
136
70,8
19,0
4,9
 Kura tłusta
297 55,9
18,0
25,0
 Zając104
74,2
23,0
1,1
 Dorsz łupacz (Gadus aeglefinus)
 7480,718,2
0,1
 Karp (Cyprinus carpio)
102
78,6
16,0
4,2
 Boczek wędzony
524
29,2
14,0
52,0
 Margaryna zwykła
738
18,0
-
82,0
 Olej roślinny rafinowany900
- 0
100
 Bułka paryska
250
38,0
7,2
1,5
 Bułka Grahamka
239
40,0
7,2
1,4
 Chleb żytni pytlowy
239
40,0
4,2
1,4
Kasza gryczana nieprażona, kasza krakowska
349
14,0
12,5
2,5
Kasza jęczmienna, pęczak 34215,0
8,8
1,5
Mąka pszenna z pełnego przemiału pszenicy twardej
345
14,5
13,4
2,0
Płatki owsiane
391
10,0
13,0
7,5
Groch
349
11,6
23,8
1,4
 Fasolka biała
346
11,5
21,4
1,6
 Brukselka58
84,8
4,7
0,5
 Dynia39
89,9
1,3
0,3
 Fasola w strąkach42
89,12,4
0,2
 Kalafior31
91,5
2,4 0,2
 Kapusta biała
38
89,8
1,7
0,2
 Marchew41
89,7
1,0
0,2
 Pomidory29
92,9
0,9 0,5
 Szpinak26
92,4
2,6 0,4
 Ziemniaki87
77,5
1,7
0,1
 Kapusta kiszona 20
93,2
1,1
0,2
 Borowiki suszone
342
12,2
29,0
3,6
 Agrest60
85,6
1,2
0,9
 Czarne jagody
61
85,5
1,1 0,9
 Jabłka57
86,3
0,6
0,7
 Czerwone porzeczki
64
83,8
1,3
0,4
 Truskawki36
90,8
0,7
0,5
 Orzechy laskowe
695
5,3
14,4
65,9
 Czekolada deserowa
559 0,9
14,4
65,9
     
     

 

   

 

Źródło: A. Szczygieł, Z. Klimczak, J. Piekarska, B. Muszkatowa, Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych, PZWL, Warszawa 1972.






902 903